Mapa Ringlšpil – Feletar Generalić, 1988.

[Croatian only]

Mapa pjesama i crteža “Ringlšpil”
Autori: Dragutin Feletar i Josip Generalić
Godina izdavanja: 1988.
Izdavač: Biblioteka Podravskog zbornika

Glas Podravine (1988.), izvadak: “Kad se dva meštra ujedine onda uvijek ispadne prava stvar. Upravo tako može se reći za novoizašlu mapu pjesama i crteža koju su zajednički objavili Dragutin Feletar i Josip Generalić.
Mapa nosi naziv Ringlšpil, a izašla je u 100 primjeraka i po svemu sudeći već vrlo brzo, s obzirom na mali broj primjeraka, njezina vrijednost bit će podvostručena. U ovoj unikatnoj mapi Dragutin Feletar objavio je deset pjesama (I verti se svet, Verige, Kmične vure, Morebiti sem preteral, Zapraf, Glavica luka, Štiri nerodi, Joči, Risati bi štel, V cugu zagrebačkom), koje su zapravo na neki način izbor ponajboljih njegovih pjesama dosad objavljenih u tri samostalne zbirke. Na posebnim papirima većeg formata ove je pjesme ilustrirao na majstorski način Josip Generalić, što zajedno sve čini jednu sukladnu, krasnu umjetničku tvorevinu.

01 Mapa Ringlspil, Feletar Generalic

Mapa Ringlšpil, Feletar Generalić

To je dobro primijetio i Žarko Domjan kad je u predgovoru zapisao: … U razmatranju ovih crteža kao likovne kreacije nije od presudne važnosti koliko se u njima slikar oslanja na pjesnika, no teško je ne zamijetiti da su im duševna raspoloženja srodna, a u nekim trenucima i podudarna, što je urodilo visokim stupnjem prožetosti dvaju izražajnih medija. Pjesma ispisana rukom umjetnika postaje čak svojevrstan grafički element kompozicije, ona gubi svoju autonomnost, štoviše i vizualnu cjelovitost, da bi je opet stekla u cjelini kompozicije ….
Dosad u izdavalaštvu Podravine ovakve mape još nije bilo. Sretna je okolnost da se i crteži i pjesme isprepliću jer imaginacija je gotovo istovjetna. Jest, najveći dio pjesama je turoban, najveći dio crteža također je u poznatom stilu Josipa Generalica, ali i život je takav. Ova dva podravska meštra to su ponajbolje osjetila na svojim leđima pa odatle i takav Ringlšpil!
Josip Generalić stvorio je na osnovu pjesama, predložaka, osebujan ciklus crteža koji je potvrdio još jednom njegovo majstorstvo i zadržao sve bitne značajke njegova zrelog stila: jasnoću likovne koncepcije, slojevitu metaforičnost i sardonički pesimizam.
Pišući o Feletarovim pjesmama joža Skok je u predgovoru mapi Ringlšpil između ostaloga zapisao: … Feletarova pjesnička Podravina nije ona poznata razglednica s idiličnim motivima izvanjskog sloja Galovićeva kajkavskog kanconijera i svakako je bliskija onoj unutarnjoj, sumornoj kantileni ovoga pjesnika koji smrt osluškuje u nepoznatim glasovima prirode, no dok je kod Galovića taj motiv uzdignut do svoje metafizičnosti i tajanstvenog zova prema astralnom i vječnom, Feletar istovjetni motiv transponira kao svakodnevni životni faktum, a uključujući ga kao simbol u kerempuhovski svijet svojega rinljlšpila daje mu sasvim osobnu konotaciju….
U svakom slučaju mapa Ringlšpil s pjesmama Dragutina Feletara i crtežima Josipa Generalića u sve otežanijim izdavačkim uvjetima mali je pothvat i po svojoj grafičkoj i pjesničkoj čistoći i kao novina u izdavalaštvu.”

o o o

Predgovor/Foreword (Hrvatski/English):

02 Ringlspil predgovor HR 03 Ringlspil predgovor HR 04 Ringlspil predgovor ENG 05 Ringlspil predgovor ENG

o o o

25 I verti se svet

I verti se svet

26 I verti se svet - detalj 27 I verti se svet - detalj

o o o

28 Verige

Verige

29 Verige - detalj 30 Verige - detalj

o o o

Kmične vure

Kmične vure

32 Kmicne vure - detalj 33 Kmicne vure - detalj 34 Kmicne vure - detalj 35 Kmicne vure - detalj

o o o

36 Morebiti sem preteral

Morebiti sem preteral

37 Morebiti sem preteral - detalj 38 Morebiti sem preteral - detalj 39 Morebiti sem preteral - detalj

o o o

40 Zapraf

Zapraf

41 Zapraf - detalj 42 Zapraf - detalj 43 Zapraf - detalj

o o o

44 Glavica luka

Glavica luka

45 Glavica luka - detalj 46 Glavica luka - detalj 47 Glavica luka - detalj 48 Glavica luka - detalj 49 Glavica luka - detalj

o o o

50 Stiri nerodi

Štiri nerodi

51 Stiri nerodi - detalj 52 Stiri nerodi - detalj 53 Stiri nerodi - detalj

o o o

54 Joci

Joči

55 Joci - detalj 56 Joci - detalj 57 Joci - detalj

o o o

58 Risati bi stel

Risati bi štel

59 Risati bi stel - detalj 60 Risati bi stel - detalj 61 Risati bi stel - detalj

o o o

62 V cugu zagrebeckom

V cugu zagrebečkom

63 V cugu zagrebeckom - detalj

o o o

Bilješka o autorima i sve pjesme:

65 Biljeske o autorima 66 I verti se svet 67 Verige 68 Kmicne vure 69 Morebiti sem preteral 70 Zapraf 71 Glavica luka 72 Stiri nerodi 73 Joci 74 Risati bi stel 75 V cugu zagrebeckom

o o o